Foto water in beweging voor blog artikel over wat je tegen kunt komen als je met remedies gaat werken aan jezelf

Remedies toepassen: wat kun je tegenkomen?

Afbeelding van kat in een wat te klein mandje voor blogartikel over reacties die je kunt hebben als je met remedies aan de slag gaat

Ok, dus je gaat met remedies aan de slag om aan jezelf te werken. En dan? Wat kun je tegenkomen? Het is lastig om specifiek te zeggen wat je kunt verwachten. Iedereen is anders en reageert ook anders al zijn er in de praktijk zijn er wel een aantal reacties die vrij algemeen voorkomen, zoals veel dromen en meer vermoeid zijn dan anders. Dit is van toepassing op remedies, maar je zult zien dat het ook bij andere methoden voorkomt. Misschien ten overvloede: het is belangrijk dat je met gezondheidsklachten naar een arts of andere gekwalificeerde professional gaat. Ook kan het goed zijn iemand te hebben die als coach of klankbord kan dienen.

 

In het begin voelde ik echt de energie van de remedies, maar nu niet meer

Soms moet je even wennen aan de energie. In het begin kun je die soms echt binnen voelen komen. Dit hangt af van hoe sterk de energie is en hoe vreemd hij voor je is. Dit zakt meestal tegen de helft van de tweede week weg, uitzonderingen daargelaten. Voor mij zijn dit vaak de remedies met als thema vastberadenheid, focus en doorzettingsvermogen. Bij één van de nieuwste remedies duurde het zelfs ruim twee weken voor ik eraan gewend was.

Dat je de energie van een remedie niet meer zo sterk voelt binnenkomen betekent overigens niet dat hij al klaar is met zijn werk. Het betekent puur dat je wat aan de energie begint te wennen en hij minder vreemd voor je aanvoelt.

Ik voel me als een kat in een vreemd pakhuis

Doorweekte kat voor blog artikel over wat je tegen kunt komen als je aan jezelf werkt met remediesAls er energetisch in je aura/chakra’s een verandering tot stand gebracht wordt, kost het even tijd om te wennen aan dat nieuwe gevoel, je nieuwe energie. Je voelt je onwennig, een tikje vreemd en weet niet wat je met dat gevoel aan moet. Het is net alsof iemand de meubels in je huis verplaatst heeft en je voelt je tijdelijk wat minder op je gemak. Dit hoort bij werken aan jezelf: je moet wennen aan je nieuwe energie en je nieuwe interne landschap. Dat kost wat tijd. Stel dat je een remedie uitgezocht hebt die je emotionele balans ondersteunt. Als die remedie een goede match is en je emoties komen meer in balans, dan kan dat heel raar aanvoelen. Je bent gewend aan een emotionele achtbaan en ineens realiseer je je dat het nog maar een kinderachtbaantje is. Of een draaimolen. Dat voelt raar.

 

Ik voel me akelig

Soms kun je je ook echt vervelend voelen. Meestal uit zich dat als onrustgevoelens, en meestal heeft het één of meerdere van de volgende oorzaken:

 • de energie van de remedie werkt sterk en je moet er aan wennen
 • er komt energie los van een blokkade en die wordt onvoldoende afgevoerd
 • er komen onderdrukte emoties naar boven, bijvoorbeeld boosheid, verdriet en irritatie
 • de energie van de remedie past niet bij je
 • er is een onderliggende overtuiging die ervoor zorgt dat je ‘in de weerstand schiet’

Rustig aan, dan breekt het lijntje niet

In alle gevallen kun je beginnen met de frequentie waarin je de remedie gebruikt terug te brengen. Daarnaast kun je ook de hoeveelheid druppels verlagen. Dit zorgt ervoor dat je energiesysteem wat meer tijd krijgt om de binnenkomende energie te verwerken. Als dat niet werkt, kun je de remedie ook in een buisje of op een andere manier bij je dragen. Van buitenaf werkt de energie zachter en indirecter en kun je een eventuele weerstand wat omzeilen.

Werken aan jezelf is soms hard werken

Tera Mai Reiki symbool Mara

Dingen die je kunt doen om energie te helpen afvoeren zijn:

 • Veel water drinken
 • Aarden, bijvoorbeeld:
  • zwarte of rode sokken dragen
  • het Tera Mai symbool Mara onderop je voeten tekenen
  • een rode of zwarte edelsteen bij je dragen
  • een rode of zwarte handdoek onder je hoeslaken aan het voeteneind van je bed
 • c43. Swept inzetten
 • Als het weer er naar is: op je blote voeten op gras, zand of aarde lopen.
 • Als het om onderdrukte emoties gaat waar je je bewust van wordt, kijk dan naar manieren om die onder ogen te zien en op een veilige manier te uiten.

Iets anders proberen

Als je de indruk hebt dat een remedie bij nader inzien niet bij je past, kijk dan of een andere remedie met hetzelfde thema een beter resultaat geeft. Over het algemeen doet een subtiele remedie die niet bij je past weinig tot niets, maar een krachtige energie kan weerstand oproepen als je er nog niet aan toe bent ermee aan de slag te gaan.

Weerstand is een lastige om even in het kort te omschrijven, dus daar komt een apart blogartikel over in de nabije toekomst. Om toch een voorzetje te geven: als je met energie aan de slag gaat, en die energie brengt een verandering teweeg, dan kan het gebeuren dat er een tegenreactie komt. Iets in je onderbewuste kan uit alle macht aan de rem gaan hangen en de verandering ongedaan proberen te maken.

Ik vergeet mijn remedies steeds

Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. Als het een kwestie is van er niet aan denken of weerstand, kun je proberen ze ergens te zetten waar je er niet omheen kunt. Een herinnering in je agenda of een dagelijkse taak in een to-do app wil ook wel helpen.

Het kan ook een teken zijn dat het even genoeg is geweest en dat het tijd is om naar een andere remedie of een andere samenstelling in je doseerflesje te kijken.

Welke van deze mogelijkheden van toepassing is kun je alleen zelf bepalen. Heb je ze steeds ingenomen en vergeet je na een week of 6 ineens dat ze bestaan? Dan kun je er vrij zeker van zijn dat de remedie voor dat moment klaar is met zijn werk doen en het tijd is voor het volgende stapje.

Ik merk geen verandering

Subtiele energie

Kristallen bol met facetten als illustratie bij artikel over werken met edelsteenremediesOver het algemeen heb je bij (edelsteen)remedies te maken met subtiele energie die meestal op de achtergrond zijn werk doet. Het gaat even duren voor je daar iets van merkt. De situaties waarin er schijnbaar een wonder gebeurt en er een onmiddellijke verandering plaatsvindt hebben helaas de logische verklaring dat het net het laatste duwtje was dat iemand nodig had. De remedie heeft ze dan geholpen die laatste stap te zetten. Het lijkt uit het niets te komen maar is eigenlijk gewoon hun harde werk dat beloond wordt, met een beetje aanmoediging van de energie van één of meerdere remedies.

Verandering kan even duren

Remedies hebben ook de tijd nodig om hun werk te doen, iets dat in jaren is opgebouwd keer je niet 1-2-3 om met remedies. Vaak zijn er meerdere facetten van een blokkade die moeten worden aangepakt voor je verschil kunt merken. En soms merk je veranderingen zelfs pas achteraf op.

Laatst keek ik naar een video over hypnose, en daarin werd verteld dat mensen verschillend reageren. Sommigen merkten direct effect, bij sommigen duurde het even en voltrok de verandering zich achteraf in een geleidelijk tempo, en sommigen merkten in eerste instantie helemaal niets totdat ze ineens beseften dat ze al een poosje iets niet gedaan hadden dat ze eerder wel deden. Of omgekeerd. Dit is op remedies ook wel van toepassing. Soms lijkt er niets te gebeuren en na een poosje valt er ineens een kwartje dat het bijvoorbeeld rustiger is in je hoofd.

En soms zijn remedies niet de remedie

Dat gezegd hebbende, als je het idee hebt dat het niets voor je doet, is het misschien beter om naar een andere methode te kijken. Die kun je dan eventueel samen met of in plaats van remedies op je situatie loslaten. Soms is iets dermate complex dat het een jarenlang traject zou zijn om het met remedies op te lossen (even aangenomen dat het iets is dat je op die manier kunt oplossen). Of je komt op een punt dat je vastloopt en er niet doorheen komt. Dan kun je beter je plan herzien en iets anders proberen, of iets toevoegen. Dit is waar een coach of klankbord een goede aanvulling kan zijn. Vaak helpt het om dingen hardop uit te spreken zodat je ze zichtbaar maakt en er meer grip op krijgt, en dat kan je helpen bepalen welke richting je uit wilt.

Foto’s van FreeImages: kat in mand: Maciej Perek, water foto: Mohammad Jobaed Adnan, doorweekte kat: Gayle Lindgren, gefacetteerde bol: Jeff Osborn

Scroll naar boven