CPTSS- Pete Walker

Complexe PTSS – Pete Walker

Gisteren rolde er een nieuwsbrief binnen, en daar onderaan stond tot mijn verrassing dit boek: CPTSS van Pete Walker (CPTSD – From Surviving to Thriving). Ik ben heel blij dat er een Nederlandse vertaling is, want ik vind het een enorm waardevol boek waar ik persoonlijk veel van geleerd heb. Hij beschrijft niet alleen het ‘probleem’, maar komt ook met oplossingen.

Pete legt helder uit wat CPTSS (Complexe Post Traumatische Stoornis) is, hoe het kan ontstaan en wat je kunt doen om jezelf te helpen.

Hij werkt o.a. met deze concepten:
– de 4 F’s (geen idee hoe ze het in het Nederlands genoemd hebben, maar ze staan voor Fight, Flight, Freeze en Fawn (vecht, vlucht, bevriezing en onderhandelen/toegeven) en duiden reactiestijlen aan die uit trauma zijn ontstaan. Iedereen met CPTSS heeft zijn eigen combinatie van reactiestijlen, waarvan er meestal één of twee de boventoon voeren)
– inner critic (innerlijke criticus)
– ‘good enough parenting’ (een opvoedingsstijl die goed genoeg is en geen grote trauma’s heeft veroorzaakt)
– re-parenting (je eigen innerlijke ouder ontwikkelen als tegenhanger van de innerlijke criticus).

Zoals hij zelf uitlegt kan het boek ’triggerend’ zijn en/of je een bevestiging bieden van iets waar je de vinger nooit op kon leggen. Als het triggerend is omdat het zaken bovenhaalt die je weggestopt hebt of waar je moeite mee hebt om die van dichtbij te bekijken, lees het dan in kleine stukjes of zoek een therapeut die bekend is met Pete’s werk en waarmee je samen kunt werken.

Scroll naar boven