Behalve op je gevoel of op de beschrijving afgaan, kun je ook intuïtief testen met behulp van een pendel, biotensor of spiertest. Met dit ‘gereedschap’ haal je informatie boven water die je onbewust aanvoelt. Je voelt altijd aan welke energie bij je past of niet, maar het is een heel subtiel proces waar je je vaak niet van bewust bent. Of je gaat nadenken en begint te twijfelen. In dergelijke gevallen kun je een hulpmiddel gebruiken om die informatie zichtbaar te maken.
Daarnaast kun je een testmethode gebruiken om een aantal dingen te controleren. De meeste remedies kunnen geen kwaad, maar het kan ook geen kwaad om je keuze nog even te controleren. De check-check-dubbel check zogezegd. Je kunt controleren of je bepaalde remedies samen kunt gebruiken, of ze een goede match zijn voor het doel waarvoor je ze wilt gebruiken.
Wees er wel op bedacht dat je bij een dergelijke testmethode zo neutraal mogelijk blijft ten opzichte van de uitkomst. Resultaten van een dergelijke test zijn te beïnvloeden door de verwachtingen, hoop en vrees die je over de uitkomst hebt. Schakel eventueel een objectieve derde in als hulp.

Pendel
Een pendel is een gewicht aan een touwtje, dat je kunt gebruiken om antwoorden uit je onderbewuste te halen. Een pendel kan bijvoorbeeld van metaal, hout, of edelsteen zijn. Het ligt er maar net aan waar je voorkeur naar uitgaat.
Je kunt ook gewoon een ring aan een touwtje hangen, of een kurk. Dat werkt net zo goed, maar het oog wil soms ook wat, en als je iets mooi vindt heb je er al een verbinding mee en gaat het testen makkelijker. Bij een edelstenen pendel is het wel van belang dat de steen je aanspreekt en bij je past. Rozekwarts of aventurijn zijn zachte stenen en passen meestal wel bij iedereen.
Met een pendel kun je op verschillende manieren werken. Als je er nog nooit mee gewerkt hebt, houd je hem even hebt vast om jouw energie aan te laten nemen en stel je daarna je code vast. Dit houdt in dat je met jezelf (je onderbewuste) afspreekt welke bewegingen ja, nee, en weet niet aangeven. Zelf werk ik met ja als op-en-neer gaande beweging, knikken dus, en nee als heen-en-weer gaande beweging en weet niet als ronddraaien. Je kunt ook ja als rechtsom en nee als linksom gebruiken, net wat je voorkeur heeft.
Houd je pendel in je schrijfhand, tussen duim en wijsvinger, zonder te hard te klemmen en houd je elleboog langs je lichaam met je onderarm in een hoek van ongeveer 90 graden. De pendel hangt een paar centimeter boven het blad.
Ontspan je en probeer niets te verwachten van de uitslag, oftewel, probeer de instelling te hebben dat het je niets uitmaakt wat er als antwoord komt, anders loop je de kans het resultaat te beïnvloeden.
Het maakt niets uit hoe groot de beweging van de pendel is, dat komt vanzelf naarmate je er meer mee werkt, het gaat om de richting van de beweging.

Om een remedie te kiezen kun je de flesjes zelf gebruiken, of een pendeldiagram met de namen van de remedies erop. Een pendeldiagram is meestal een cirkel met vakjes waarin je de namen kunt schrijven van de remedies die je wel wat lijken. Van de Flow Remedies is er een set pendelkaarten hier te vinden.
Vervolgens hang je je pendel in het midden van het diagram en vraag je iets in de trant van: welke remedie is het meest geschikt voor mij op dit moment?
De pendel zal dan in de richting van een naam gaan bewegen. Vraag daarna of er nog een remedie is die geschikt is en of de pendel deze aan wil wijzen, net zolang tot er geen meer komen. Zijn het er meer dan je wilt, geef dan van tevoren aan hoeveel je er maximaal wilt kiezen. Je kunt je vraagstelling ook aanpassen: wat is de eerste (tweede, etc.) remedie die ik op dit moment nodig heb?
Als je een aantal remedies bij de hand hebt, kun je die op een rij zetten, je pendel ervoor hangen en vragen welke remedie je nodig hebt, die zet je dan opzij en dan vraag je het nog eens voor de overgebleven remedies, totdat je het weet niet-signaal krijgt.

Biotensor
Een biotensor is een eenhands-wichelroede, waarmee je ongeveer hetzelfde kunt doen als met een pendel. Kort gezegd is het een handvat met een flexibele metalen draad met een kop aan het einde, en je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt. Er zijn verschillende koppen, en ook handvatten waarop je snoeren kunt aansluiten om te helpen bij het kiezen van de remedies. Je kunt dan iemand een handvat laten vasthouden en met een aanwijspen remedies aanwijzen en jezelf
zoveel mogelijk buiten het testcircuit houden.
Met een biotensor kun je ja/nee vragen beantwoorden, maar ook een zogeheten energie-test doen. Voor je gaat beginnen laat je eerst de biotensor jouw energie aannemen door een aantal keren de draad door je vingers te laten gaan en over de kop te blazen. Dan ga je je code vaststellen: welke bewegingen wil je zien voor ja, nee, en weet niet. Houding en instelling ten opzichte van het resultaat zijn hetzelfde als bij een pendel, alleen houd je de biotensor horizontaal in je schrijfhand. Daarna houd je de kop boven een flesje en vraag je of de remedie geschikt is, of ga je met je vrije hand een lijst af en vraag je of je de remedie die je aanwijst nodig hebt.
Een andere manier is de energie-test. Hierbij stel je juist geen vraag, maar houd je de biotensor tussen je hand en het flesje dat je test. Je zet je vrije hand op zijn kant op de tafel, tegenover het flesje, met ongeveer 15 centimeter ruimte en dan houd je de biotensor ertussen. Als de energie-velden van jou en van het flesje elkaar aantrekken, dan zal de biotensor een heen-en-weer gaande beweging laten zien omdat de kop zich in beide velden kan bewegen. Is de remedie ongeschikt en stoten de energie-velden elkaar af, dan zal de kop nergens heen kunnen en een op-en-neer gaande beweging laten zien. Dus de beweging die je als ja zou verwachten
betekent juist nee en andersom.
Spiertest
Een andere manier om te testen is een spiertest. Het voordeel daarvan is dat je er niets voor nodig hebt, alleen jezelf. De bekendste test is die waarbij je een flesje voor je zonnevlecht (middenrif) houdt en je arm uitsteekt, die iemand anders vervolgens probeert omlaag te drukken.
Gaat dat makkelijk, dan is de remedie ongeschikt of gewoon niet nodig, gaat dat juist zwaar, dan is de remedie geschikt voor je of heb je hem nodig. Alleen heb je hier natuurlijk wel een helper bij nodig.

Een eenvoudige test die je alleen en redelijk onopvallend kunt doen is deze: je staat ontspannen rechtop en houdt het flesje voor je zonnevlecht. Dan spreek je met jezelf af dat je vooruit of achteruit leunt als de remedie wel of niet geschikt is voor je. Draai het voor de zekerheid af en toe eens om, dat je om vooruitleunen als ‘nee’ vraagt en achteruit leunen als ‘ja’.
Een andere spiertest is de o-ring test, afkomstig uit de Kinesiologie. Hierbij maak je van je duim en wijsvinger een rondje en haakt er dan met de duim en wijsvinger van je andere hand in, zodat je twee in elkaar grijpende rondjes krijgt. In één hand houd je dan een flesje met een remedie. Vervolgens probeer je met de ene cirkel of je de cirkel van de andere hand kunt verbreken. Spreek vantevoren met jezelf af of ‘ja’ een sterke spier is (de cirkel is moeilijk te verbreken) of juist een zwakke spier (de cirkel laat zich makkelijk verbreken) Wissel dit af, zodat je zo weinig mogelijk beïnvloed wordt door verwachtingen.
Bovenstaande testen kun je gebruiken om alles wat je je maar kunt bedenken te testen, zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelen, edelstenen en natuurlijk remedies.